pátek 22. dubna 2011

Danmarks Akvarium

V Dánsku jsou Zelený čtvrtek a Velký pátek dny pracovního klidu. Tedy on ten pracovní klid mají někteří i v běžné dny, ale v tyto dny ani nemusíte na cigárko a obídek jezdit na pracoviště. Samozřejmě, někteří to tak nemají. Například prodavači na benzínkách, lékaři na pohotovosti, pracovníci v kulturních atrakcích a Adéla. Ano, s Adélkou jsme jeli do školy i ve čtvrtek a v pátek zapnout měření.

Jinak jsme ale tento pátek vyrazili za zábavou a poznáním. A protože dnešní den byl vyloženě letní – slunce svítilo o stošest a teplota se blížila na Dánsko vysokým 20 °C – vyrazili jsme na kolech. Jednak do školy a pak také do blízkého Charlottenlundu, kde stojí Danmarks Akvarium, tedy Dánské akvárium.

Vstupné do Akvária je na naše poměry docela mastné a i v Dánsku patří spíš k těm vyšším. Studenti ani nemají žádnou slevu. Za jednoho se platí 100 DKK, ovšem my jsme vymysleli, že bychom se do Akvária mohli jednou vrátit a zakoupili jsme raději roční lístek za 180 DKK. Pokud moc nekontrolují jména, tak ho možná na konci pobytu vyměním aspoň za čokoládu s nějakým zahraničním studentem.

Uvnitř Akvária je asi 70 akvárií s rybami, parybami, želvami a takovou tou různou vodní havětí. Nemají tam tedy žádné extra buřty, ale rybičky et al. jsou moc pěkné a jak už je v Dánsku zvykem, místní atrakce jsou spíš „příjemné“, než aby se snažily ohromovat. Dva taháky ale Akvárium má: Jedním je čas krmení, kdy do jedné vybrané nádrže (z těch velkých) dává ošetřovatel potravu hladově vypadajícím rybám a druhý ošetřovatel to komentuje pro okoločumící návštěvníky. Dánsky, samozřejmě… No a druhá atrakce je „Touch Pool“, tedy několik mělkých akvárek s potvorami, na které si můžete sáhnout. Tam jsou krabíci, hvězdice, platýsi, krevetky, ježci atd.

U fotek nezapomeňte, že se na ně dá kliknout a zvětší se.

První živočich, kterého jsme v Akváriu potkali, nebyl zrovna z vodní říše.

Ryby jsou rychlé a světla bylo málo, takže většina fotek byla rozmazaná.
Ale někdy je i rozmazaná fotka zajímavá.

Krmení piraní.

Piraně, vpravo pan fotograf i s bleskem.

Krmění piraní přihlížela spousta dětí.

Hvězdice na pohlazení.

Já se zvířat nebojím! (želvy tam nebyly)

Hledej, šmudlo!

V Akváriu byla opět spousta dětí, hlavně u Touch Poolu, ovšem dospělé ryby také evidentně bavily, takže jsme si nepřipadali tak divně. Celkem jsme strávili prohlížením ryb a mořských potvor asi tři hodiny. Cestou domů jsme jeli kolem benzínky, a když jsme viděli to číslo, byli jsme rádi za kola…

Na tohohle aligátora se sáhnout nedalo.

Lovící kajmanka supí.

Rybka.

Tahle ryba se jmenuje klaun, ale stejně jí všichni říkají Nemo.

Modrozlatá rybka.

Adélka obdivuje perutýna.

Elektrický úhoř byl na fotce rozmazaný, takže ho neuvidíte.
Ale voltmetr a jeden z mála anglických nápisů jsem vyfotil ostře.

Chobotnice se před návštěvníky raději schovala.

Rybka se srdíčkem.

Další rybky.

A na cestě zpět samozřejmě: Kachny.

Žádné komentáře:

Okomentovat