sobota 11. prosince 2010

Frilandsmuseet

V sobotu se nám nějak oteplilo. Poznal jsem to tak, že jsem nemusel škrábat auto a zmizela asi půlka sněhu z trávníků. Teploměr ukazoval +5 °C a my jsme vyrazili do Frilandsmuseet, což je skanzen, do kterého jsme už jednou na krátkou chvíli nakoukli.

Když začaly v Dánsku mrazy, těšil jsem se, že až Frilandsmuseet v prosinci o víkendu otevře, tak budou budovy romanticky zasněžené. A samozřejmě zákon schválnosti platí i tady (nejspíš je z Bruselu). Nejmíň dva týdny je tady sněhu tři… a zrovna v den, kdy se chystáme do Frilandsmusea, musí začít tát.

Ale na druhou stranu jsme tak rychle nezmrzli. A velká část sněhu ještě na střechách zůstala, ačkoli cesty byly pokryté břečkou. Naštěstí asi polovinu návštěvníků tvořily děti do 10 let, které pro svoje přesuny zásadně využívají ty největší louže, takže cesty byly zatížené rovnoměrně po celé šířce.

Frilandsmuseet je skanzen, který ukazuje, jak se žilo někdy v druhé polovině 19. století. Sousedí s bývalou továrnou (dnes vlastně také skanzenem) Brede Works. Oboje patří pod dánské Národní muzeum, které je sympatické tím, že nevybírá vstupné.

Skanzen je otevřený jen teplejší polovinu roku, ale v prosinci pravidelně otvírá na dva víkendy a ukazuje tradiční oslavu Vánoc. Je v něm spousta tematických výstav, představení (v dánštině) a personálu v dobových šatech. My jsme se 2,5 hodiny procházeli kolem stavení a do některých jsme i nahlédli. Já jsem si vyzkoušel malovat perníček, což jsem tedy už dříve dělal a s poněkud větším úspěchem, ale rád jsem si to zopakoval. Taky jsme si dali horkou čokoládu do kelímku za lidových 35 DKK za osobu.

Frilandsmuseet se nám opravdu moc líbil. Musí to být i super procházka v létě, je to vlastně skanzen a park zároveň. Klidně si vezmete pejska, sváču a můžete vyrazit na delší procházku. Samozřejmě pokud vám nevadí, že je to tak trochu masová akce, podobně jako všechny parky, které jsme tady viděli.

Následuje spousta fotek, které jsme pořídili. Baráčky se nám moc líbily, takže je toho hodně. A pozor, objeví se tam i mrtvé zvířátko!!!

Zasněžených stavení bylo dost i přesto, že začalo rychle tát.

Jedno z mnoha stavení ve Frilandsmuseet.

Krásný baráček s křiklavými barvami.

Klasické zasněžené stavení.

Moc rovné ty trámy nemají…

Uprostřed skanzenu, a přesto osamocený.

Pyramida krále Ramsessena.

Velké stodoly.

Svítivě žlutá budova mlýnu.

600 kW instalovaného výkonu.

Dvůr při západu slunce, což je ve tři odpoledne (do čtyř je ještě světlo).

Došková střecha s tajícím sněhem.

Kolo, kolo mlýnský…

Návštěvnost byla slušná. Tady jsem na fotku čekal, až bude lidí nejméně.

Někteří Dánové na sebe navlíknou hrozné modely, ale oblečení
téhle holčičky se nám naopak moc líbilo.

Nechyběly dobové šaty.

Sport-umění-peří.

Srdce jsem kreslil v rychlosti, za mnou už stála fronta.

Dílna, kde děti dělaly vánoční vystřihovánky z papíru. Vlivem vysoké
teploty se mi zamlžil objektiv a vznikla tato rádoby umělecká fotka.

Spižírna.

Dobový interiér.

Dobový vánoční stromeček s nezbytnými vlaječkami.

Teplé ponožky jsou základ.

A když jsou teplé ponožky, můžeme vyrazit na sníh.
 


3 komentáře:

  1. Skanzen je moc pěkný.Připomnělo mi to naší letošní návštěvu skanzenu v Tallinu - tam ovšem bylo minimum lidí a vedro :).
    Líbí se mi Tvoje foto s perníkovým srdcem.
    U nás je naprosto stejné počasí jako u Vás,obleva,+5,nyní dokonce prší,odtálo 50% sněhu.

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý fotky - hlavně ty s pyramidou, stodolou a mráčkama jsou super. Na tu chemii je tě škoda, Kubo :-)

    Perník je taky pěkně ozdobený. Já mám teď v Praze troubu, tak jsem perník plánoval upéct. Už jsem zvládnul udělat koláč (dokonce byl schválen jednou VŠCHťačkou z potravinářství). Tak pak můžeš přijít něco ozdobit.

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za pochvalu. Na VŠCHT, pokud vím, se perník na potravinách peče a na organice vaří, jestli mi rozumíš…
    Zdobení mě ale bavilo (vždycky). Jenom jsem v tom nebyl nikdy dobrý, ale jako odreagování je to super. Když se ti to nepovede, tak to prostě sníš. Perfektní ekologická likvidace použitého výtvarného materiálu!

    OdpovědětVymazat