úterý 7. prosince 2010

Řekni, kde ty prachy jsou, co se s nimi mohlo stát…

- Where we're going?
- Shopping.

Krátkým úryvkem z legendárního filmu Commando chci uvést téma dnešního příspěvku. Jedná se o nakupování. A není to nakupování v obchodě s armádními přebytky ani v nějakém místním Nettu. Jde mi o nakupování do laboratoře.

Pokaždé, když chci koupit nějakou běžnou věc do laborky (naposledy 25mL odměrné baňky, abych neplýtval chemikáliemi), tak si musím vyslechnout, jak je to strašně drahé a jestli bych to třeba nemohl udělat nějak jinak. Obvykle existuje nějaká jiná metoda, ale je méně přesná a o dost zdlouhavější. Koneckonců v laboratoři Rudolfa II. určitě měli méně vybavení a taky dělali něco, co se podobalo chemii. Asi jako my. Jenže doba trošku pokročila. Pochopil jsem ale, že Dánové smrdí korunou (dánskou) a snaží se ušetřit, kde se dá. Dobrá, já to beru, šetřit se musí. Jenže jak si pak vysvětlit dnešní příhodu?

Pro analýzy potřebuju standardy na ICP. Bohužel, analytické oddělení má skoro celou periodickou tabulku, kromě těch pár prvků, které potřebuju já. Takže jsem si chtěl objednat standardy pro tantal a cín. Opět jsem si vyslechl lamentování kvůli vysoké ceně. Ano, 800 DKK za lahvičku není málo. 500 DKK je totiž cena za nápis „Sigma-Aldrich“. Když jsem řekl, že zrovna Sigma je společnost vydřiduchů, řekli mi, že Merck je ještě dražší. Sedl jsem tedy k počítači a během čtvrthodiny jsem našel několik menších firem, které také dodávají certifikované standardy, a to za podstatně lidovější ceny. Nakonec jsem vybral firmu se zastoupením ve Velké Británii, s nadějí, že po Unii půjde pošta rychleji a levněji než z U. S. of A. Cena bez poštovného v přepočtu 326 DKK. Tedy méně než polovina Sigmácké ceny. Šel jsem tedy za technikem/laborantem, který má na starosti objednávky, a řekl mu, že z této stránky to může sehnat levněji, pokud se tedy zeptá ještě na poštovné a nebude to moc (za 100mL lahvičku by to nemuselo být příliš). Řekl mi, že to raději objedná od Sigmy, protože by musel strávit 30 minut registrací a vyřizováním objednávky, zatímco u Sigmy už má účet a má to za minutu objednané.

Takhle se tady doopravdy šetří. Ta půlhodina navíc vyjde zaměstnavatele asi na 110 DKK, pokud technik stojí školu 5000 € měsíčně. Úspora nějakých 300–400 DKK, čistý rozdíl 200–300 DKK. A to prosím za jednu pitomou lahvičku se standardem. Ty standardy jsme mimochodem objednávali čtyři (navíc Sn, Mo a W). A ta firma má nižší ceny než Sigma nejen na spoustu chemikálií, ale i na laboratorní vybavení. Jenže to by někdo musel chtít. Takhle se akorát nadává, jak je draho, a dále se kupují předražené chemikálie od Sigmy. A nejspíš to tak funguje na hodně místech, protože Sigma je jedna z největších a nejbohatších firem i se svojí cenovou politikou.

Pokud byste snad čekali, že ušetříme čas tím, že koupíme standard z Dánska a ne z UK, tak ne ne ne! Sigma odhaduje doručení na 26. prosince. Oceňuji, že tato společnost doručuje i na Štěpána, ale to je nám bohužel platné jak mrtvému zimník.

Co s tím? Možná se ještě s technikem zkusím domluvit, že by mohl zkusit i jiné firmy, než ty, které se prezentují krásným katalogem o tisíci stranách. Pokud bych byl nepochopen, můžu to navrhnout vedení, že za daný rozpočet je možné nakoupit více muziky než tomu je doposud. Určitě pak budu moc oblíbený, zvlášť u technika :-)

4 komentáře:

  1. Použiji také citát, jistě pro každého velmi známý ( starý již 400 let) :
    " Je cosi shnilého ve státě Dánském "
    A to prosím pro WS byl předlohou příběh dánského kronikáře již z počátku 13 století.
    A co se týče Tvé oblíbenosti u onoho technika, lze použít další citát z Hamleta :
    " Moudrá slova pospí si v uších hlupáků "

    OdpovědětVymazat
  2. Já si myslím, že je bordel úplně všude. A že se možná jako češi příliš peskujeme. A taky je možné, že se třeba porovnáváme s Němci, což je z hlediska pořádku těžký kalibr.

    Dneska jsem se ptal po ledničce, protože jedna chemikálie má na obalu napsáno "uchovávejte při teplotě < 15 °C v temnu", přitom je normálně ve vitrínce. Prý ledničku měli, ale lidi si tam dávali jídlo, tak ji zrušili. A já si prostě mám vzít pokaždé novou flašku, prý toho mají dost. No už mě to nepřekvapuje.

    Ale i přesto jsem dneska pracoval na evidenci kalibrace a údržby a docela jsem s tím pohnul. Ale aby to fungovalo, musí se zapojit všichni. Já to budu propagovat a ukážu, jak to vidím já, že by to mohlo fungovat. Jestli se do toho nakonec zapojí i ostatní a jestli to někdy bude fungovat, to nevím. Myslím si, že ne, ale za pokus to stojí. Rozhodně lepší než jenom sedět a nadávat na blogu.

    OdpovědětVymazat
  3. Skoro se zdá potom co si to člověk přečte, že je lepší platit daně v Česku než v Dánsku. I když, v sobotu jsem jel po části novýho okruhu okolo Prahy a jsou přes něj tři mosty vedle sebe a nic z nich nevede ani na jednu stranu a to se mi fakt nelíbí.

    OdpovědětVymazat
  4. No je to skoro filozofická otázka, co je lepší. Jestli když se to rozkrade nebo když se to prošustruje jinak. Nevím. Je vidět, že tady za ty daně přeci jen něco dostaneš (třeba důchod, pořádek na ulicích, kvalitní silnice). Jestli ovšem za peníze ušetřené na daních nemůžeš mít něco lepšího, toť otázkou.
    Dánsko je sociální stát a hrdě se k tomu hlásí. Zatím to asi funguje, ale slyšel jsem už Dány hodně nadávat na politiky a na to, že Dánsko už dávno není takové jako bylo. Možná jsou to jenom růžové brýle. Možná ne.

    OdpovědětVymazat