neděle 13. března 2011

Frihedsmuseet a Kastellet

Naše nedělní procházka směřovala do Kodaně, opět z důvodů parkování zdarma. Navíc jsme šli do Frihedsmuseet, které je taky zadarmo. Je totiž součástí Národního muzea, takže je placené z daní. I my jsme tak na něj přispěli platbou DPH, které je v Dánsku pěkných 25 % na vše. Úsměvně pak působí nápis, že toalety v muzeu jsou jen pro návštěvníky, protože je umístěný hned pod větou „Volný vstup“. My jsme si ovšem muzeum pečlivě prohlédli, než jsme se odvážili využít místních hajzlíků.

Frihedsmuseet je muzeum dánského odboje z druhé světové války. Dánsko nebylo druhou světovou válkou tolik postihnuté jako většina okolních zemí. Přesto se tady děla podobná zvěrstva jako v jiných částech Evropy. Jen v o něco menším měřítku. I v Dánsku se našlo dost kolaborantů na jedné straně a odbojářů na straně druhé.

Muzeum je poměrně rozsáhlé, nebo lépe řečeno hutné. Na nevelké ploše jsou víceméně chronologicky seřazené etapy německé okupace od roku 1940 do osvobození v roce 1945. Několik exponátů je i z Böhmen und Mähren. Například škodovácké protitankové dělo vz. 37, které nacisti ukořistili z Protektorátu a posléze se dostalo do rukou dánského odboje.

37 mm kanón P. Ú. V. vz. 37 z plzeňských Škodových závodů.

Několik exponátů pochází z Terezína, kam bylo deportováno pár set dánských židů. Český chemický průmysl je zde zastoupen nechvalně známým Cyklonem B, který se vyráběl i v Kolínských lučebních závodech Draslovka. Ten se tam mimochodem vyrábí dodnes, jen s nevelkou invencí pozměněným názvem „Uragan D“.

Zyklon B z kolínské Draslovky, české pobočky německé firmy Degesch.

Mnoho předmětů se ale týká odboje, ať už to byly tiskařské stroje, tajné vysílačky či přímo výbušné systémy vyráběné dánskými odbojáři a také dodávané ze vzduchu britskými letouny. K působivému závěru výstavy patří poslední dopisy dánských odbojářů před popravou.

Hey Jude.

Figurky vyrobené v Terezíně českým židem.

Vojáčci a pán s knírkem.

Nelegální tiskařský stroj.

Ve druhé světové válce ještě velké červené displeje nebyly.

Amatérsky vyrobený obrněný vůz dánských odbojářů.

Po muzeu odboje jsme se jen tak prošli po Kastelletu, staré pevnosti, která dnes láká především malou mořskou vílou. Nás ale spíš zaujal anglikánský neogotický kostel St. Albans a přes vodu viditelné válečné lodě, které dnes patří námořnímu muzeu. Možná se do nich někdy koukneme. Na fotce je vidět útočný člun Sehested P547 a fregata Peder Skram. Obě lodě jsou z období studené války. K muzeu patří i nějaká ponorka, která ale na fotce není vidět.

St. Albans.

Taky St. Albans.

Pořád St. Albans.

Námořní muzeum přes vodu.

Mapa Kastelletu.

Červené budovy uvnitř Kastelletu.

A samozřejmě: Kachny.

Kastellet byl naším posledním cílem a po něm jsme se již vydali domů. Měli jsme štěstí a povedlo se nám natankovat za 11,39 kr./L, což je tady velký úspěch. Normální cena je o krone vyšší. Tak to snad byl benzín a ne nějaký fritovací olej od meka.

1 komentář:

  1. 37 mm kanón P. Ú. V. vz. 37 z plzeňských Škodových závodů.Super...

    OdpovědětVymazat