sobota 12. března 2011

Roskilde

Roskilde je staré vikinské město, kde dnes žije asi 45 000 Vikingů. Je nedaleko Kodaně, od nás 30 minut jízdy autem. Tedy 45 minut, jak jsme posléze zjistili, protože dálnice se opravuje a i v sobotu v poledne je na ní zácpa.

Naším prvním cílem v tomto městě bylo samozřejmě muzeum vikinských lodí. Pokud jste byli pozorní v dějepise nebo hráli Age of Empires II, jistě víte, že vikinskou specialitou byly tzv. dlouhé lodě. V dnešním měřítku bychom jim spíše říkali „úzké lodě“, protože 30 metrů není na loď žádná délka. Ve své době to ale byly hrozivé útočné lodě plné krvelačných Haraldů a Svenů.

Parkoviště pro lodě i auta.

Muzeum lodí je na pobřeží Roskildského fjordu. Není to tedy takový ten fjord norského typu, ale spíš poklidné jezírko s pár malými kopci na okraji. Je to prostě dánský fjord.

Výhled na fjord s lodičkou.

Kolem budovy muzea je parkoviště pro auta i lodě, klasická marína a několik vystavených replik vikinských lodí. Uvnitř muzea jsou pak zbytky opravdových dlouhých lodí. Kromě toho disponuje muzeum replikou jedné z nejdelších dlouhých lodí, Sea Stallion. Původní loď je pojmenovaná Skuldelev 2 a je z roku 1042, dodnes se z ní zachovalo 25 %. S replikou Dánové podnikli výpravu z Roskilde do Dublinu a zpět. Posádku tvořilo 65 současných Vikingů a cestou 4 odpadli pro nemoc či vyčerpání. Cesta to nebyla jednoduchá, dlouhá loď není nic komfortního, vlastně je to jenom větší člun. Spí se u vesla, na záchod se chodí za malou plentu do kyblíčku. Navíc musíte neustále přesouvat závaží (kameny) tak, jak se spotřebovává vybavení (zejména jídlo). Loď musí být neustále vyvážená.

Hlavní výstava. Sea Stallion je pár trámů v kovové konstrukci v popředí fotky.

Asi dvouměsíční cesta je popisována jako dost velké utrpení. Přestože měl Sea Stallion kolem sebe neustále moderní mateřskou loď pro zajištění bezpečnosti. Kromě toho měl Sea Stallion moderní GPS navigaci, námořníci byli oblečení v Gore-texu a měli k dispozici termosky, plynový vařič, sušenou expediční stravu a jiné vymoženosti posledních desetiletí. Je zajímavé, že Sea Stallion musel mít na stěžni několik kusů plechu, aby byl zachytitelný námořním radarem a nepředstavoval tak v noci a v mlze nebezpečí pro ostatní lodě. Tady vidíte, že technologií „stealth“ disponovali Vikingové již před tisíci lety. A úplně nevědomky. A když si uvědomíte, že prakticky celá posádka měla bluetooth, muselo se jednat o hrozivou technologickou převahu.

V muzeu jsme si mohli také vyzkoušet poslední vikinskou módu a také to, jak se váží námořnické uzly.

Adélka si přivlastnila nejen vycpaného mazlíčka…

… ale úplně celou loď!

Na moji loď se ale nikdo nedostane!

… leda svázaný pořádným námořnickým uzlem.

Po muzeu jsme se vydali směrem do centra, k Roskildské katedrále, staré gotické cihlové stavbě z 12. století. Katedrála je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a je opravdu úchvatná. Uvnitř se nachází velké množství hrobek dánských králů a královen. Jedna hrobka je zdobnější než druhá.

Roskilde Domkirke.

Průčelí. Povšimněte si velikosti postav.

Uvnitř katedrály.

Oltář.

Varhany do sbírky. Fotíme je už ze zvyku.

Hrobky dánských králů.

Na stráži.

Aby se králům spalo sladce.

Poslední zastavení v Roskilde (nepočítáme-li McDonald’s) jsme si udělali v místním muzeu. To shromažďuje různé kulturní předměty z dlouhé a bohaté historie tohoto města. Od neolitických pazourkových nástrojů až po plácačku výpravčího z 80. let 20. století. Je to takové to klasické kulturně-historické muzeum, nicméně moc pěkně udělané a se spoustou exponátů.

Muzeum v Roskilde.

Archivní ampérmetr. 100 mV maximální ohmické ztráty.

Nějaké talíře.

Slavný levitující kámen z Roskilde.

Nově (2009) nalezená figurka Odina z Lejry. 18 mm, 9.–10. století, stříbro.

Stříbrný roh.

Hračky.

Vikinské šaty. Extrapolace do 21. století.

Na poměrně malé město je Roskilde nabité historií. Vzhledem k místní otevírací době 11–16 pro hlavní muzea a 11–14 pro některé menší výstavy se to všechno za jeden den stihnout nedá. Nenavštívili jsme proto některé z menších výstav jako muzeum skla, ručních prací, skanzen v Lejre, mlýn v Hvalsø aj. Možná se ještě do Roskilde a okolí vrátíme, stojí to za to.

2 komentáře:

  1. Moc pěkný a poutavý komentář a popis výletu,hezké fotky. Vikingské roucho Vám slušelo, jen u Kuby jsem postrádal na hlavě typickou vikingskou přilbu s rohy ( pozor, nezaměňovat s parohy)
    Na ty ale nemusí býti ani ta přilba :)

    OdpovědětVymazat
  2. Co jsme se té přilby nahledali! Ale ani po důkladném prošmejdění jsme nic nenašli.

    OdpovědětVymazat