středa 2. března 2011

Salát

Rád bych opět napsal něco pěkného, jenže je to tak, že mě to ve škole pěkně štve. Každý den dělám 7–8 hodin, ale mám pocit, že bez výsledku. Nejvíc se bojím toho, až se mě někdo zeptá, co jsem těch 6 měsíců v Dánsku vlastně dělal. Sám to nevím. Celý výzkum je jeden velký salát. Naposledy se mi rozbila pracovní elektroda ze skelného uhlíku. A hádejte co? Samozřejmě druhou nemáme. Tady věci buď nejsou nebo se vyskytují v jednom exempláři. Když se pokazí, vždycky si můžete počkat pár týdnů na nový. Jeden. Víc vám koupit nedovolí.

Nebo se můžete pokusit si náčiní vyrobit. Například teď máme v dílně ve výrobě vodivostní celu. Dva měděné obrobky s vyvrtanou dírou, plastový válec s další dírou a Teflonové koncovky. Velikostně asi jeden krát tři centimetry. Dělníci nebyli schopni vyrobit tento stroj zkázy dostatečně přesně. Když jsme to reklamovali, ubrali z pístů místo dvou milimetrů čtyři, takže nemáme kontakt. Ono se to zdá málo, 2 mm sem, 2 mm tam, ale u centimetrového pístu je to velký rozdíl. Písty jsou dva a oba mají mít stejné příčné 2mm díry na minibanánky. Jenže jedna díra je 2,5 mm, takže z ní banánek vypadává. Kromě toho má tvar osmičky, takže je vidět, že nejdřív vrtali vedle. Díra ve válci také neodpovídá rozměrům pístů, takže písty jsou moc volně. Aktuálně je cela v dílně na třetí opravu a my nemůžeme pracovat, protože máme samozřejmě jenom jednu celu. A takhle to funguje se spoustou věcí. Čas nehraje roli. Teda pro Dány ne. Pro nás, Erasmáky, ano.

Tak zde aspoň vystavím fotku našeho úterního opravdového salátu se ztraceným vejcem. Na opečenou bagetu jsem v zápalu fotografování zapomněl. Pokud chcete recept, rád se podělím (napište si do diskuse).

Římský salát, cherry rajčata, hořčičná vinaigrette a ztracené vejce.

2 komentáře:

  1. V TV debatě dával Dánsko za vzor Adélčiného táty nejvyšší šéf.
    Že tam mají jako sice jediný v EU jednotnou daň,( my budeme mít již od října 20 % na vše, mimo brambor a ryb s ocasem) ale jak jsou všichni schopní a inteligentní, že mohou mít narozdíl od nás progresivní daň, kdežto my ne, jelikož jsme proti nim úplný blbci.
    Takže moc nechápu, že z Tvých dosavadních zpráv vyplývá že jsou tam neschopní a ještě tam mají bordel.

    OdpovědětVymazat
  2. Mají tady bordel. Ale hlavně už ten svůj sociální model chtějí opustit a jít cestou Švédska. Toho nového Švédska s mnohem nižším zdaněním. Ale čekají tady jako na smilování na letošní volby, kde chtějí (alespoň někteří) konečně zatočit s neoblíbenou vládou, která vládne jen s podporou populistické Danske Folkeparti.

    Je pěkné, jak Špidla chtěl následovat ten starý Švédský, dnes již překonaný model, a nová "pravicová" vláda chce zase sledovat starý Dánský model, který se teď mění.

    OdpovědětVymazat