neděle 1. května 2011

Køge

První májový den připadl na neděli, a to znamená, že příměstské vlaky S-Tog jsou zdarma. My jsme toho využili a svezli se až na konečnou, asi nejdále, co to od našeho bydliště jde, do Køge (čte se to nějak jako „Kéje“). Je to menší město (35 000 obyvatel), které leží asi 40 km na jihozápad od Kodaně. V Køge končí linka E, která projíždí i naší stanicí. Bohužel, u nás nestaví, takže je nutné jet do Lyngby nebo do Hellerupu a přestoupit.

Podle místního Idosu (rejseplanen.dk) bylo nejvýhodnější jet o jednu stanici zpět do Lyngby a pak už rovnou do Køge. Jenže vlak měl zpoždění, takže jsme čekali o 10 minut déle a ještě nám ujel v Lyngby přípoj. Naštěstí to jezdí každých 10 minut.

Do Køge jsme dorazili pár minut po poledni a naším prvním cílem byl Kjøge Miniature Town. Pokud znáte Mariánskolázeňský Miniaturpark, tak tohle je něco podobného. V tomto případě se jedná o model města Køge tak, jak vypadalo v roce 1865, v měřítku 1 : 10. Celý projekt je důchodcovská akce. Město staví ve svém volném čase penzisti a dnes je jednou z hlavních atrakcí Køge. Nás se hned na začátku ujal jeden výřečný, aktivní a trochu nedoslýchavý penzista, kterému, jak nám později řekl, bylo 74 let.

Park je docela malý a ještě není ani hotový. Nakoukli jsme i do dílny, kde se připravují další domy. Ovšem musím říct, že budovy vypadají hodně realisticky. Malé cihly, malé tašky a kolem je i model kanálu, který obklopuje centrum.

Miniature Town a Miniature Girl.

Minicesta na minináměstí.

Minialtánek…

… a skutečný altánek tak, jak vypadá dnes.

Kostel, který je i malý dost velký…

… a skutečný kostel, který se do jednoho záběru nevešel.

Miniloď.

My jsme si v parku snědli oběd (jako velká část ostatních návštěvníků) a dokonce jsme viděli i pravý kachní gang bang, kde se tři kačeři snažili pomocí jediné kachny rozšířit svůj genetický materiál.

Po Miniature Town jsme se vydali směr centrum, ale po cestě nás upoutala vodárenská věž. Poté jsme šli do centra přes vodu a už jsme mohli vidět některé domy, které byly v Miniature Town. Na náměstí hrála nějaká kapela starší fláky a poměrně dost lidí přihlíželo. Překvapil nás výskyt asi 15 punko-gotho-emáků. Nevíme, jestli to byla recese nebo jestli takhle voháknutí chodí běžně.

Vodárenská věž s nějakým motorem před ní.

Kousek od náměstí je městské muzeum, které se nachází v zachovalém domě kupce Sørena Jensena z roku 1619. Uvnitř je řada tradičních exponátů od paleolitu do začátku 20. století. Mezi nimi i dva poklady stříbrných mincí, druhý o váze 32 kg.

Stříbrný poklad – 2000 mincí.

Starožitná skříňka.

Dřevěné malované stropy.

A jedna společná.

Po hodince strávené v muzeu jsme se vydali zpět na nádraží a cestou jsme ještě viděli kostel, jehož miniaturu (která byla i tak dost velká) jsme obdivovali v Miniature Town. No a nakonec jsme ještě prošli kolem nějaké menší vížky, která je také možná vodárenská, ale taky možná ne.

Věž blízko nádraží.

Køge je hodně staré město se spoustou dochovaných starých budov. Možná trochu připomíná Malmö. V dobách renesance a baroka se Køge těšilo velké prosperitě, která ovšem upadala tak, jak prosperita Kodaně rostla. Díky tomu se ale zachovala spousta starých budov a město je jako stvořené pro příjemnou procházku. Nám k té procházce vyšlo i počasí. Asi dvě stanice od Køge na zpáteční cestě začlo hustě pršet, ale za Kodaní se zase vyjasnilo, akorát na cestu domů. Pár minut poté, co jsme dorazili, se nebe zase zatáhlo a pršelo dalších pár hodin. Prostě klika!

S-Tog zpět.

Žádné komentáře:

Okomentovat