pondělí 22. listopadu 2010

Nicnedělání Epizoda 2: Útok elektronů

Víkend se nesl ve znamení názvu hitu skupiny Frankie Goes to Hollywood. Ano, Relax. Původně jsme sice chtěli jet navštívit hrad Frederiksborg, ale usoudili jsme, že je na to moc zima. Hlavní atrakcí hradu je totiž rozsáhlý park. Víkend jsme tedy strávili v klidu četbou knih (Terryho Pratchetta a Stiega Larssona) a hraním her po síti.

V nedávné době nás jinak překvapilo to, že v supermarketech se často najde zkažené maso. Nejdřív to byla Fakta, dneska jsme viděli dost nechutné kuře v Nettu. A nebyl to jeden balíček, byly to všechny tři, které tam zbyly. Zelená až hnědá barva nepocházela od koření nebo sojovky. Byly to spíše miliardy nepříliš přátelských bakterií.

Jinak jsou v obchodech samozřejmě Vánoce. Všude je spousta adventních kalendářů a dalších sladkostí – sušenek, marcipánu a bonbonů. Plus kýčovité čínské ozdoby, které každoročně zaplavují nejen české supermarkety, ale nejspíš celý západní svět.

Adéla po obdržení CPR začala dostávat jakési poštovní nabídky v Dánštině. První byla z banky, možná spam, druhá byla z blízké nemocnice. Spolu s CPR totiž dostanete přiděleného doktora a nejspíš se o vás začne dánské zdravotnictví zajímat. Dopis, adresovaný jakési Adéle Peteroé [sic], tedy neobsahoval jméno doktora, ale jednalo se o nabídku na preventivní vyšetření na rakovinu děložního čípku. No, je to na jednu stranu milé, že nemocnice sama aktivně nabízí své služby. V ČR jsme tohle nezažili. Akorát od veterináře chodí pohledy s pozvánkou na očkování. Nejspíš proto, že je to tvrdě placená služba, zatímco pro nemocnici je preventivní vyšetření jenom další otrava, za kterou asi konkrétní doktor nic navíc nedostane. Ale je to jenom spekulace, zdravotnictví rozumím jako Dán kvalitnímu obědu.

Ve škole jdou věci čím dál tím víc pomaleji. Dnes jsem celý den strávil s číňankou Ling na SEM (což je rastrovací elektronový mikroskop), kde jsme dosáhli zvětšení 5000× s ostrým snímkem a 20 000× s ještě akceptovatelným obrázkem. Podle mě ubohost pro elektronový mikroskop a velmi dobře vodivý vzorek. Podle výrobce (Zeiss) má mikroskop rozlišení 2 nebo 3 nm (dle konfigurace), což je sice o něco horší než Hitachi S-4700 v Praze, ale ne o moc. Možná totiž, že PEBKAC.

Pro zainteresované možná bude zajímavý snímek níže. Podrobnosti rád sdělím po mailu.


Žádné komentáře:

Okomentovat