úterý 9. listopadu 2010

Smørrebrød

Nadpis příspěvku znamená v dánštině doslovně „chleba s máslem“, ale jinak se jedná o nejoblíbenější dánský oběd, který by neznalý cizinec mohl zaměnit za obyčejnou snídani.

Smørrebrød je spíše obložený chleba. Jeho základem je tmavý plátkový chleba formátu toastů. Na něj se maže máslo běžné či pomazánkové,  nebo něco takového mastného klouzavého. Pak se na něj pokládají uzeniny, sekaná, zelenina či marmeláda. Oblíbené je namazat chleba pomazánkovým máslem, na něj položit plátkový sýr a na vrch dát vrstvu marmelády. Pozor! Narozdíl od Česka se  v Dánsku jí obložený chleba příborem.

Já jsem dnes tajně vyfotil typický dánský oběd v univerzální společenské místnosti na mobil, takže se můžete podívat, jak to u stolu doopravdy vypadá.

Typický a stereotypní dánský oběd – smørrebrød

1 komentář:

  1. Nechci se nikoho dotknout, ale tato fotka by mohla nést název : Svačina ukrajinských dělníků

    OdpovědětVymazat