Dneska jsem chtěl měřit vodivost svých katalyzátorů, ale ráno přišel Theis, dánský student, a chtěl měřit vodivost taky. Tak jsem ho nechal. Měl jsem totiž v plánu ještě jednu věc: Tuning magnetické míchačky.
Celková představa jsou nějaké neony naspod, výměna zelené LED za modrou, vočipování a 200W subwoofer. Zatím tam ale mám akorát podstavec z kartonu, aby míchačka nebyla nakloněná. Naše digestoře jsou totiž řešené tak, že asi 10 cm před koncem je samoúčelný centimetrový stupínek. A míchačka IKA RT 10 je tak dlouhá, že končí asi 5 cm před koncem digestoře, takže je nakloněná.
Dneska jsem se rozhodl míchačce věnovat tepelný štít. Takovou krabici, která se postaví okolo a udělá míchačce stěny. Ty jsou pokryté alobalem lesklou stranou vně a odrážejí tepelné záření. Kromě toho nezanedbatelně snižují průvan, který ochlazuje vzorky. Zatímco bez štítu se kádinka s vodou po hodině dostane na 60 °C (přestože deska má 150 °C), se štítem jsem za chvíli na 70 °C a teplota pořád stoupá.
Tepelný štít jsem udělal z kartonové krabice, ve které míchačka přišla. Ta měla pochopitelně velice vhodné rozměry. Trocha lepidla, izolepy a hliníkové fólie a na světě byl dokonalý tepelný štít. Bohužel až moc dokonalý. Technik mi řekl, že by štít neměl být na míchačku tak nalepený, protože se pak může přehřívat řídicí elektronika…
… po obědě jsem tedy udělal štít nový. Lehčí, s jednodušší konstrukcí a ne tak těsný. I s ním se v pohodě dostanu na potřebných 70 °C, ačkoli je znát, že izolace je horší. Ale účel to splní. Tepelný štít jsem pojmenoval Columbia 2.
Samozřejmě mi nakonec technici udělají hliníkový štít, ale na testování a jako prozatimní řešení je takovýhle bastl úplně dostačující.
Přemek Podlaha by měl radost… |
Udělal jsem i pár fotek laborky, takže se můžete podívat, jak to tam vypadá. Je to focené mobilem.
Hlavní pracovní stůl |
Pohled na digestoř, dole useknutá (na fotce) a zrezlá (v reálu) odstředivka |
A speciálně pro Jardu: Jeho legendární recept „kuře na soli“ je v Dánsku tak populární, že se dostal i na zadní stranu krabičky se solí. Gratulujeme!
Kuře na dánské soli |
Žádné komentáře:
Okomentovat