sobota 5. února 2011

Zprávy z tisku

Jelikož jsem od středy doma s nějakým nachlazením, tak není nic moc nového, co by se dalo napsat. Koukl jsem se tedy do novin, co se děje v celém Dánsku. Převyprávěl jsem některé novinové příspěvky z minulého týdne. Dva listy, Politiken a Copenhagen Post, mají stránky v angličtině.

V Øresundské úžině, tedy mezi Dánskem a Švédskem (to jest co by kamenem dohodil), jsou žraloci! Ovšem ne nějaké velké bestie, spíše „prckové“, tak do dvou metrů délky. Tedy lidokousavé bestie, nikoli vyloženě lidožravé. (Politiken)

V Dánsku se bude tunelovat. Ne ale tak, jak jsme na to zvyklí u nás. Chystá se stavba tunelu do Německa tam, kde dnes operuje trajekt Puttgarden-Rødby. Tunel bude mít 18 kilometrů a pojede se v něm 10 minut při 110 km/h, jízda trajektem trvá v současnosti 45 minut + nalodění. (Politiken)

Nejvyšší soud chystá rozsudek o Christianii. To je část Kodaně, která je jako obrovský squatt. Tedy ono to tam teď vypadá lépe než třeba v Miladě, ale je to prostě takové nezávislé alternativní místo. Vzniklo v opuštěných vojenských kasárnách v roce 1971 a trvá dodnes. Ne, že by snad Christiania dělala nějaké problémy, ale vláda samozřejmě nechce na svém území nějaké nekontrolované místo. Rozhodně na to mají právo, Christiania je v Dánsku, takže i pro ni platí dánské zákony. Jenže to taky ukazuje, že i když nikomu neškodíte, jakmile nedržíte hubu a krok, jste nepřítel. Jedním z hlavních „problémů“ je totiž prodej marihuany a hašiše. V Dánsku ilegální, v Christianii běžné. Přestože to tak funguje od roku 1971, je Christiania asi takové drogové doupě jako je Nizozemsko. (Politiken)

Stovky tisíc Dánů nejspíše přijdou o své příspěvky do penzijních fondů (pro dřívější odchod do důchodu), které do nich vložily v 80. a 90. letech. Ne, nejsme v Maďarsku, jsme v Dánsku. V jedné z nejbohatších a nejsociálnějších zemí na světě. Jedná se o 32 miliard DKK (tedy asi 100 miliard českokreditů), průměrný přispěvatel zaplatil 60 000 DKK. Tyto peníze byly využity na podporu nezaměstnaných a v systému už nejsou. Nerad bych tady dělal nějakou politickou agitku, myslím si, že je jedno, jestli vpravo nebo vlevo nebo jestli snad věcně a veřejně, prachy, které jednou pošlete státu, můžete rovnou odepsat. (Politiken)

Náboženské spory na vzestupu. A nebuďme tak politicky korektní a neurčití, jsou to problémy, které způsobuje muslimská komunita. Ta se rozhodla multikulturně obohatit křesťany a židy tím, že je třeba pozve na tradiční muslimský táborák. Ten se od křesťanského liší tím, že místo dřeva hoří vaše auto (spolu se 180% daní, musím podotknout). Pak vám ještě muslimští kamarádi poskytnou kvalitní multikulturní masáž různými kovovými předměty. Naštěstí zde máme úřady, které rády doporučí, aby si křesťanští a židovští obyvatelé našli pro svoje děti raději školu v nějaké jiné oblasti, kde ještě muslimské multikulturní obohacení nedosáhlo biblických, pardon, koránových rozměrů. (The Copenhagen Post)

Somálský útočník vyfasoval devět let a deportaci. Somálec zaútočil na výtvarníka Kurta Westergaarda a dva policisty, když se snažil pomstít se sekerou v ruce za karikaturu proroka Mohameda, kterou otiskl deník Jyllands-Posten v roce 2005. Útočník byl odsouzený za dvojnásobný pokus o vraždu (Westergaarda a policisty), útok na druhého policistu a terorismus. Za to vše devět let a deportaci. Upřímně, ten terorismus nechápu, podle mě chtěl zabít jednoho konkrétního člověka. Nechtěl se odpálit v metru ani unést letadlo. Každopádně se jeho obhájce odvolal, a případ se tak posune k soudu vyšší instance. (Politiken)

2 komentáře:

  1. Mám lepší téma : Dnes u nás bylo 12 stupňů nad nulou a to prosím ve stínu ! Co u Vás ?

    OdpovědětVymazat
  2. Tady je krásně slunečno, teplotu nevím, jsem zalezlý doma. Ale Adélka byla s košem a prý dost fouká.

    OdpovědětVymazat