pondělí 21. března 2011

Dílna

V příspěvku z 2. března jsem se podivoval nad „uměním“ místní dílny. Dnes mám pokračování. Tak za prvé: Jsou to tři týdny, kdy jsme objednali minibanánky (ne ovoce, ale elektrické konektory) u Steena. To je takový týpek, který je „technik“, v češtině spíše „laborant“. Při první žádosti jsme mu dali přesnou adresu jednoho dánského e-shopu, kde je mají, neboť nejsou ve standardním katalogu RS Technik. Po týdnu mlčení jsme se ho zeptali, jestli už přišly. Odpověděl, že je neobjednal, protože nejsou v katalogu RS Technik. Vysvětlili jsme mu, že právě proto jsme mu dávali adresu toho jiného obchodu, kde je mají. Znovu jsme mu vytiskli papír s adresou a Steen řekl, že to objedná.

Uplynuly další dva týdny a dnes jsem se ho opět zeptal, kde jsou banánky. Prý je neobjednal, protože ztratil ten papír s adresou obchodu. Jasně. Král výmluv. Člověk, který je půl dne někde pryč, pravidelně kouří v laboratoři a občas udělá něco pro DPS (ačkoli není jejím zaměstnancem), ale jinak nedělá vůbec nic. A to prosím není jen můj názor. Napůl žertem jsem se dneska ptal, jestli by ho nemohli vyhodit. Prý nemohli. Každý ví, že dělá hovno, ale prý je to známý šéfa ústavu, takže to nejde.

Ale abych pokračoval konkrétně se zkušenostmi s dílnou: Minulý týden jsem jim předal výkres, který tedy není nějaký technický, ale je nakreslený přesně a myslel jsem si, že i srozumitelně. Teď jsem se podíval, jak ho překreslili do CAD systému. Nevím, jak to dělají, ale obvykle se jim to povede nějak zmrvit. Například je na výkresu napsané tloušťka 4,5 mm, ale oni mají na počítači 3,5 mm. Středový drát je umístěný… tak nějak ve středu. Oni ho dali do horní třetiny.

Pokaždé se ptám, jestli je ten design proveditelný, jestli je nenapadá něco lepšího a jestli všemu rozumí. V poslední době dávám i kontrolní otázky, abych zjistil, jestli opravdu chápou, co po nich chci. Oni všechno odkývou, na otázky odpoví tak půl na půl, já to dovysvětlím a jdu. No a pak to zmrví. Takže to dělají dvakrát až čtyřikrát. Dneska za mnou pro jistotu přišel šéf dílny a ptal se mě, jestli by to nešlo udělat nějak jinak, že prý ten díl bude stát 12 000 DKK. Ptal jsem se (několikrát), jestli si dělá legraci. Prý ne. Do Teflonu se špatně vrtá a já chci 12 cm dlouhou díru o průměru 1,5 mm. On řekl, že jestli chci, aby byla rovná, tak 12 000 (to je 40 Palackých). Vzhledem k tomu, že celou tuhle vopičárnu děláme proto, že šéf nechtěl zaplatit 2600 DKK za komerční elektrodu, tak je to fakt moc pěkný. A to prosím není konečná cena, nepočítá se do toho dalších 260 DKK za vlastní disk ze skelného uhlíku a nedejbože hodiny mé práce s děláním nákresu, vysvětlováním a buzerováním dílny.

Dvanáctitisícový držák elektrody.

Podobnou věc jsem dnes zažil ještě jednou. Potřebujeme udělat tlakově odolný vývod pro kabely. Mohli jsme si koupit komerční řešení za 400 dolarů, ale technik rozhodl, že je to moc drahé a že to dílna udělá levněji. Dneska mi řekl, že jenom epoxid, který vydrží 150 °C, bude stát 1000 dolarů a že to jinak udělat nejde. Já jsem našel 50mL tubu epoxidu Loctite do 180 °C za 500 Kč s DPH, tak nevím… Ovšem vidíte, proč je potřeba mít vysoké daně. U nás proto, že se peníze rozkradou, tady proto, že se peníze prakticky vyhazují oknem.

Ale aby to bylo fér, je třeba říct i to, že i u nás se peníze vyhazují oknem a že i v Dánsku existuje korupce. Možná vás to zaráží, protože na žebříčku Transparency International je Dánsko druhé na světě hned za Novým Zélandem. Možná, že se to tady jenom nedělá tak okatě. Nejspíš to není předávání obálek s penězi, ale dělá se to tím legálním způsobem, jaký je v civilizovaném západním světě běžný. Účetními operacemi, přerozdělováním a „plýtváním“, kde se vyhazují peníze z okna, pod kterým stojí váš známý.

Například v naší skupině to je tak, že u nás parazituje DPS. Soukromá firma okupující polovinu laboratoří a používající zadarmo vybavení a zaměstnance DTU. Cílem DPS je uspět na trhu natolik, aby ji koupila nějaká velká firma. V takovém případě na tom vydělají zejména její vlastníci. A podíl v DPS vlastní šéf ústavu. Tím, že značnou část zdrojů přesouvá do soukromé firmy, ve které vlastní podíl, vlastně přesouvá zdroje do své kapsy.

Říká se, že Dánové jsou Češi severu. Dokonce nám to říkal i jeden Dán v Nettu, takže to není náš výmysl. A vypadá to, že to jsou Češi se vším všudy.

2 komentáře:

  1. Docela mě jako Čecha uráží, po tom co píšeš o tom, jací to jsou techničtí analfabeti a nemakačenkové,že píšeš o Dánech, že jsou to Češi se vším všudy ! Možná , že tak budou vypadat češi za 20 let, až vyhynou poslední řemeslníci a budou u nás jen všudypřítomní majitelé vysokoškolského titulu na všechno,bez jakýchkoliv praktických zkušeností,vědomostí i návyků.

    OdpovědětVymazat
  2. Máš pravdu, ovšem je třeba podotknout, že většina těch techniků nejsou ani Dánové. Spíš Pákistánci, Somálci a jiná multikulturní společnost. Já to myslel s tou korupcí a "malou domů". To jsou opravdu Dánové.

    OdpovědětVymazat