úterý 2. listopadu 2010

Kolečka se hýbají

Adélka konečně něco dělá a já se taky nezastavím. A je to dobře. Dneska přišel infrateploměr, objednaný v pondělí. Ani jsem nečekal, že ho fakt koupí. Přečetl jsem si manuál, zjistil jsem, že je to slušný model za relativně lidovou cenu a nakonec jsem zjistil, že v rukojeti je uložená 9V baterie pochybného výrobce. A k tomu zastaralý zinko-uhlíkový nebo zinko-chloridový typ. Dožadoval jsem se výměny baterie za palivový článek, ale nakonec jsem se spokojil s alkalickým článkem. Překvapilo mě, že můj hlavní kolega má sice mnohem lepší znalosti elektrochemie než já, ale neví, proč mi vadí (možná) zinko-uhlíková baterie a proč chci alkalickou.

Jinak už je objednaná magnetická míchačka IKA s 10 místy, takže místo jednoho katalyzátoru budu patlat najednou rovnou 10. „Trochu“ nám to zvedne pracovní tempo. A dneska jsem strávil odpoledne s katalogem VWR a vybíral drobné pomůcky do laborky. Tady totiž chybí hodně věcí. Na jednu stranu je těžké tady najít funkční magnetickou míchačku (už jsou objednané 4 nové plus ta moje), na druhou stranu tady leží ve skladu asi 2000 Erlenmeyerových baněk, asi 10 kg PH papírků rozsahu 0–1,8, stovky porcelánových odpařovacích misek, tuny skleněných pipet, které už nikdo nechce používat, asi 100 malých skleněných exsikátorů, které váží dvě kila a vejdou se do nich tři zkumavky, a jiné haldy nepotřebných laboratorních krámů. Mnoho z nich má na sobě nápis „MADE IN WEST GERMANY“, z čehož se dá usuzovat na jejich minimální stáří. Jednou jsem tady na blogu zmínil systém Just In Time. V mé budově 207 ho asi ještě nikdo neslyšel.

Já mám naštěstí už většinu potřebných věcí objednaných, ale je mi vážně líto mého německého kolegy. Snaží se už asi druhý týden zprovoznit rotační vakuovou odparku poskládanou z nejrůznějších nalezených částí asi 5 odlišných přístrojů (z nichž jenom rotátor, nebo jak se ta věc jmenuje, skutečně pochází z rotační vakuové odparky). Je to totální bastl a paskvil. Přesto se mu podařilo ten pekelný stroj uvést do chodu. Fungoval dva dny a dneska se ukázalo, že netěsní. Bohužel právě v rotační části, kterou nebude tak jednoduché opravit. Vzhledem k tomu, že se jedná o typ někdy z období Napoleona, budou jakékoli náhradní díly pořádným oříškem.

V laborce to vypadá jako v nějakém muzeu, ale pomalu se to začíná zlepšovat. Nechápu ale, jak tam někdo mohl dosud pracovat a kam vlastně strkali ty peníze minulých 30 let.

Jinak jsem zažádal o povolení řídit vozidlo s cizí poznávací značkou. Možná vám to připadá stupidní a ono to je stupidní, ale jako cizinec musím mít povolení tady řídit auto s cizí značkou. Je to součást marného boje proti tomu, že Dánové rádi řídí cizí auta, jelikož místní 180% daň na nová vozidla zřejmě není tak populární, jak si vláda představovala. Takže jsem poslal formulář, kopii pozvánky na DTU a kopii malého techničáku na dánský berňák. Prý to trvá tak 2 měsíce, ale podobné zvěsti kolovaly i o Residence permit, který nám vyřídili do druhého dne. Tak uvidím, počkám týden a pak tam zavolám, že to je urgentní. To tady prý pomůže a pospíší si. Alespoň takové informace mi poskytl můj německý kolega s tou příšernou vakuovou odparkou. Ten měl totiž takové štěstí, že ho zastavil policajt a za řízení auta s německou značkou mu dal pokutu, přestože jeho žádost o povolení k řízení byla toho času na úřadě.

2 komentáře:

  1. Horší by bylo , kdyby nápis zněl : made in DDR - (kdepak asi soudruzi udělali chybu),
    jinak mě jako laika velmi překvapuje, že zařízení laborky je tak zastaralé...
    Dnes jsem osobně předal panu AP obnos XXXI.M Kč osobně na MPO :)

    OdpovědětVymazat
  2. No mají nový elektronový mikroskop, ale jinak mě to taky překvapuje, kolik strašně starých věcí tam je a jak málo těch nových.
    A Jardo, počkej, až si tvůj příspěvek přečte Janek Kroupa. To bude zas aféra. Přitom každý ví, že pan AP byl PROKAZATELNĚ na výlovu rybníka.

    OdpovědětVymazat