pátek 19. listopadu 2010

Co týden dal

V úterý byl ve škole profesor Bouzek (můj nynější školitel) na workshopu, kterého jsem se také zúčastil. Bohužel letěl večer zpět do Prahy, takže nemohl přijmout naše pozvání na koktejl. My jsme večer na jeho počest vypili dvojitou porci. Ale ještě předtím jsme byli spolu s ostatními účastníky workshopu na obědě, kde nám dali k pití minerálku s názvem, který by v ČR neprošel.


Tento týden jsem jinak moc věcí neudělal. Máme problémy s měřením, takže se snažím zjistit, kde je chyba. Jestli v elektrodě, na které nejspíš nedrží testovaný prášek, nebo jestli to náhodou není tím, že se prášek rozpouští v kyselině. Zkoušel jsem ho rozpustit, odfiltrovat a zvážit, abych zjistil úbytek, ale ústav má k dispozici jen papírové filtry s velkou porozitou, takže prášek prochází. Žádné membránové filtry se v celém přízemí budovy 207 nenachází. Příští týden to zkusím s centrifúgou, AAS, XRD a SediGraphem. A to by bylo, abychom z toho něco nezjistili! Nejsem ovšem sám, kdo má problémy s měřením cyklické voltametrie. Dneska se dva mí kolegové snažili připravit úkol pro studentské laboratoře a celý den jim potenciostat házel hodně různé výsledky.

Takže dneska jsem akorát opravoval pH elektrodu. Už jsem si zvykl na to, že skřínky obsahují ohromnou směsku starých krámů, ale občas i dost nových hraček. V jedné skřínce jsme našel mimo spousty prázdných krabic i malý pH metr s dodacím listem, na kterém byl rok 2008. Elektroda u takového pH metru se má skladovat mokrá, podle manuálu v pufru s pH 4. Samozřejmě byla úplně suchá, jako ostatně všechny nepoužívané elektrody, které jsem zatím našel (asi 8 kousků). Vyměnil jsem tedy baterky, stáhl návod z internetu a snažil jsem se elektrodu oživit. Našel jsem pufr s pH 4 z roku 1997 v originálním balení. Byl OK a elektroda se asi za 20 minut skutečně vzpamatovala. Poslední kalibrace byla v únoru 2009, takže jsem s pomocí dalších pufrů (na fotce) pH metr zkalibroval a nyní je funkční a správně skladovaný. Tak jsem se pochválil a je mi zase líp. Mrzí mě ale, že naprostá většina věcí, které se právě nepoužívají, se skladuje prostým pohozením. Tady jde jenom o pH metr za 100 dolarů, ale stejný přístup tady zažívají i mnohem dražší přístroje.

Malý pH metr. Mně se líbily ty barevné pufry, tak jsem je vyfotil.

Hlavní událostí pátku je ale pevné skupenství H2O, které začalo padat z nebe. Ráno nás to tak zaskočilo, že jsme raději jeli autem. Na sněhuláka to zatím není, přes den většina sněhu roztála, ale sněží vytrvale od rána.

Ranní překvapení.

2 komentáře:

  1. Hezké to tam máte, hlavně ty dvě budky pro ptáčky jsou na tý fotce roztomilý. Tady pořád nesněží, ale zase stále máme barevný podzim:

    http://artax.karlin.mff.cuni.cz/~machl5bm/temp/show.php?img=pruhonicky-park-3.jpg

    http://artax.karlin.mff.cuni.cz/~machl5bm/temp/show.php?img=pruhonicky-park-4.jpg

    Fotka Adély je awesome.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Lukáši, jsem rád, že jsi taky napsal. S fotkami jsi mě samozřejmě strčil do kapsy, na svoji obhajobu jenom říkám, že to bylo focené ve stavu rozespalosti prostým vykouknutím z okna a cvaknutím (první dvě fotky jsou jenom z mobilu).
    A tu poslední větu máš špatně. Mělo to samozřejmě být "Adéla je awesome" :-)

    OdpovědětVymazat