středa 6. října 2010

Oslava

Dnes se slavilo. Šéf ústavu, profesor Niels Bjerrum, který vypadá tak trochu jako profesor Smith z PHD komiksu (úplně stejně se obléká), měl 70 let. Dostal společný dárek, velký ilustrovaný atlas na křídovém papíře a kožený bič ze sado-maso obchodu. Bohužel nemluvím Dánsky, takže nevím, zdali na manželku nebo na studenty. Oslava byla formou společné a chutné snídaně.

Další oslava byla odpoledne, kde se slavilo získání grantu na vybudování dánsko-čínského centra pro výzkum protonových membrán. Tato oslava se skládala z velkého dortu a sektu. Ten byl prý „střední třídy“, což zde znamená láhev za 300 dánských korun. Dal jsem si skleničku, ale na konci setkání zbylo na stole ještě asi pět plných skleniček, takže jsem si se slovy „přece to tam nenechám“ vzal další. A pak se přidali i ostatní. Holt na to taky mysleli, ale bylo jim to blbé. Jsem rád, že jsem to prolomil.

Na závěr jsme si zanadávali, že Nobelovu cenu za chemii dostali nějací trapní organici za palladiový katalyzátor, přestože naše katalyzátory používají taky hodně drahé kovy a umí spoustu pěkných věcí.

2 komentáře:

  1. Nenech se otrávit nějakým Heckem, Negišim a Suzukim - za 10 let budeš mít Nobelku v kapse Ty.
    Mimochodem Suzuki ...proč se hrabe do chemie když má automobilku :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vidíš, oni to dostali za katalyzátory, takže směr máme dobrý.

    OdpovědětVymazat