sobota 9. října 2010

Proč je v Dánsku jídlo tak drahé

Pokud si odmyslím 25% DPH a celkově vysoké daně a náklady na pracovní sílu, existuje ještě jeden podstatný důvod, proč je tady jídlo o tolik dražší. Je totiž lepší. Oproti zdejším supermarketům vypadá Tesco jako smeťák. Musím souhlasit s Hankou Michopulu (což je nějaká food kritička, ale je to fuk), že Česko je potravinová stoka Evropy. Jsou to tedy silná slova, ale fakt to tady vypadá o strašně moc líp.

V levném diskontu Netto ty rozdíly ještě tak velké nejsou. Akorát je v něm větší výběr a najdou se v něm i moc pěkné věci, na kterým Dánům záleží. Třeba marmelády, víno a sladkosti obecně.

Ale stačí zajít do některého „běžného“ supermarketu, jako je Føtex nebo Irma a rozdíl oproti Tescu, Bille nebo nedejbože Kauflandu je do očí bijící. Těžko se to popisuje, ale pořádek, množství značek a šíře sortimentu je i na celkem malém plácku mnohem větší. Cenové akce tu nejsou tak časté jako u nás a obvykle se omezují na akce „kup dvě a třetí je zdarma“.

Dalším nezanedbatelným důvodem je to, že ve Føtexu i v Irmě je nejmíň půlka věcí bio. To bohužel taky zvyšuje cenu, aniž by za to člověk dostal cokoli navíc (kromě nálepky).

Na druhou stranu, práškuje se všude. V obchodech se prodává velké množství polotovarů a Dánové je evidentně nakupují. Polívky, omáčky, různé směsi koření, jejichž hlavní složkou je laciná sůl, a tak dále. Je tu spousta instantních holandských omáček, bernských omáček v pytlíku a vývarů. Ale sehnat kvalitní suroviny je tady mnohem snazší než koupit laciný šunt. A to je jedním z hlavních důvodů, proč je tady jídlo tak drahé.

2 komentáře:

  1. No comment

    Cenová úroveň v zemích EU v roce 2008
    údaje jsou v procentech z evropského průměru

    Dánsko 141
    Irsko 127
    Finsko 125
    Lucembursko 116
    Švédsko 114
    Belgie 111
    Francie 111
    Itálie 105
    Rakousko 105
    Německo 104
    Nizozemí 103
    PRŮMĚR EU 100
    Velká Británie 99
    Španělsko 96
    Řecko 94
    Kypr 90
    Portugalsko 87
    Slovinsko 83
    Malta 78
    Estonsko 77
    Lotyšsko 75
    Česko 72
    Maďarsko 70
    Slovensko 70
    Polsko 69
    Litva 67
    Rumunsko 62
    Bulharsko 51

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to jsme provařili. Tady je dráž než ve Finsku??? To je drsný.

    OdpovědětVymazat