Co to tedy shortbread je? Jsou to vlastně máslové sušenky. Není to buchta ani koláč. Hodí se třeba k čaji nebo jen tak. Nám shortbread moc chutná, a protože tady máme troubu, tak ho čas od času pečeme. Třeba dneska. K této příležitosti jsem se tady rozhodl dát k lepšímu recept. Sice je na té Wikipédyji, ale náš popis je i pro naprosté nooby a lamy.
Základní ingredience jsou jenom tři: moučkový cukr, máslo (pro Dány: nesolené!) a hladká mouka. V dánštině je to flormelis, usaltet smør a hvedemel. Poměr je 1 : 2 : 3 (hmotnostní). My pečeme z půlky másla, takže to vychází na 62,5 g cukru, 125 g másla a 187,5 g mouky. Přibližně :-)
|
Moučkový cukr, nesolené máslo a hladká mouka. |
|
Jeden díl cukru. |
|
Dva díly másla. |
|
Tři díly mouky. |
Všechny tři přísady se smíchají dohromady a ručně se z nich uhňácá těsto. Já máslo krájím na malé kostičky, aby to šlo líp zpracovat.
|
Na první pohled to nevypadá vábně… |
Těsto je hotové, když se nerozpadá, ale naopak drží pohromadě jako jedna velká koule.
|
… ze surovin se totiž musí uhňácat těsto. |
|
Po pár minutách se těsto slepí do jedné velké koule. |
Během přípravy můžete do těsta přidat nějakou příchuť. Klasický shortbread je bez příchutě, respektive s máslovou příchutí a je výborný, ale my občas dáváme do těsta citrónovou kůru, čokoládu nebo skořici. A právě skořici jsme dali dnes, takže ke třem surovinám přidáme ještě kanel.
|
Tentokrát přidáme skořici. |
|
Hotové těsto. Můj milááášek. |
Uhňácané těsto dáme odpočinout do ledničky na nějakých 10–20 minut.
|
Nechte ho vychladnout. |
Mezitím si připravíme plech s pečicím papírem (bagepapir) a předehřejeme troubu na 175 °C.
|
Na plech dáme pečicí papír. |
|
175 °C je správně. |
Po vyndání z lednice vytvarujeme z těsta ručně nějaký tvar. My děláme ovály nebo kolečka, ale klidně si můžete udělat třeba jednotlivé prsty. Důležité je, aby těsto zůstalo celkem vysoké, tak 1,5–2 cm.
|
To není celé! |
Nakonec poprášíme cukrem.
|
Poprášíme cukrem. |
|
Teď je to správně. |
Pak pečeme 15 minut při 175 °C.
|
A šup do trouby. |
Když je shortbread hotový, má velice světlou barvu. Pokud je dozlatova, je to špatně. Na fotce je těsto tmavší než obvykle, protože je v něm skořice. Prostě 15 minut.
|
A je to! |
Horký shortbread nakrájíme nožem na požadované kousky. Nůž pak neolizujte, bude mít tak 120 °C.
|
Pokrájíš! |
|
Čekati na vychladnutí budeš! |
To je k přípravě vše. Pokud si shortbread uděláte, pochlubte se do diskuse, jak se vám podařil a jak vám chutnal.
Ještě alespoň jednou v životě bych s tebou chtěla mít laboratoř oboru...
OdpovědětVymazatJá taky. Bohužel jsou ty časy nenávratně pryč. Sbohem Botku, Malijevský a Patáku…
OdpovědětVymazatAle můžete se na nás přijet podívat a taky to bude fajn.
Jééé, to bych si dala taky, vypadá to velice dobře
OdpovědětVymazatMusím potvrdit,že to bylo velice,velice,převelice dobré...stačil jsem sice pozřít jen dva kousky, jelikož jsem tuto manu začal chváliti příliš brzy a nahlas a tím jsem na sebe přivolal nevítanou pozornost tvůrce a jeho spolubydlící, mým chvalozpěvem jsem aktivoval jejich chuťové buňky natolik, že zbývající dva exempláře zmizely jak pára nad hrncem...:)
OdpovědětVymazatAž se stane ten zázrak a já se odhlásím z ÚP, tak přijedem.
OdpovědětVymazatMohli bychom spolu alepoň vařit...
No a jak to s tebou vypadá, Martino? Jestli to máš dobře zařízený, tak ti Michal aspoň odevzdá výplatu a ty mu dáš jenom kapesné.
OdpovědětVymazatKolik by mělo být takové kapesné?
OdpovědětVymazatNo, nekouří, moc nepije, tak co by si vlastně kupoval? Akorát jídlo v kantýně a dárky pro tebe. Takže se podle toho zařiď. Hlavně přitlač před Vánoci a před tvými narozkami (což vlastně vyjde nastejno).
OdpovědětVymazatMyslíš tedy, že je lepší mu zrušit účet nebo si zařídit kartu od jeho účtu?
OdpovědětVymazatMilí zlatí, já vám asi o hlavu rozbiju sádrokartonovou desku!!!
OdpovědětVymazatDomácí násilí je trestné.
OdpovědětVymazatJá myslím, že tenhle příspěvek jsme dostatečně vydřenili a je čas se přesunout jinam.
OdpovědětVymazat