pondělí 4. října 2010

Bydlení

Náš byt se nachází v ulici Skovmosevej 2, v komuně Gentofte, což je periferie Kodaně. To nám ovšem vyhovuje, poněvadž Danmarks Tekniske Universitet je v Lyngby, což je jiná periferie Kodaně. Gentofte je strategicky umístěné mezi univerzitou a Kodaní. Do školy to jsou 4 km po cyklostezce.

Výměra bytu je prý 40 m2. Podle kvalifikovaného odhadu tomu tak skutečně je (± 65 m2). Máme obývákokuchyni, ložnici a koupelnozáchod. Vchod je sice jakoby do sklepa, ale byt je prakticky v přízemí.

Dánská architektura se nám líbí. Baráčky mají fasády jakoby cihlové. Na první pohled to vypadá jako přiznané béžové (ne červené) cihly, ale je to jenom „jako“. Klasické hladké fasády jsou tady v těžké menšině a vypadají prostě divně. Dánové si potrpí na pořádek, takže kolem domů je naklizeno, tráva posekaná a všechno obvykle „v cajku“. Téměř nikdo tady nemá garáž, jen takový přístřešek. Garáž je tady stejně častá jako hladká fasáda. Hodně se tady objevuje dřevo a baráky tu působí severským dojmem, alespoň tak si severský dojem představuju.

1 komentář:

  1. Myslím, že je lepší mít obývákokuchyni,ložnici a koupelnozáchod než např.obývákozáchod a ložnicokuchyni.
    Pokud tam napadne sníh ( meteorologové letos předpovídají zimu tisíciletí - zjistili to z více nastlané severní strany mravenišť a ze zesílených vosích hnízd ) tak si nezapomeňte na kola nasadit sněhové řetězy, eventuálně - tak jak se v severských zemích může - nastřelit na pneu Vašich kol ocelové hřeby :)
    P.S. A taky zesílit cyklistické přilby !
    Zdraví J.

    OdpovědětVymazat