sobota 9. října 2010

Lyngby Storcenter

Tuto sobotu jsme se rozhodli relaxovat. Vzbudili jsme se v 11 a poobědvali domácí hamburgery. Koupili jsme si totiž v pátek luxusní mleté maso. Luxusní hlavně cenou. Jestli je v Dánsku něco opravdu drahé, tak je to maso. Za necelé půlkilo mletého jsme dali v přepočtu něco přes stovku našich. Ale minulý týden jsme za jídlo moc neutratili, já jsem doma jedl hodně saláty a ve škole dorty, protože se na minulý týden nakupily oslavy dvou narozenin – hlavní prófa, Niels Bjerrum, měl 70 a jeden čínskoprófa, Li Qingfeng, měl 50 a navíc oslava velkého grantu.

Hambáče jsme udělali dle návodu od Zdeňka Pohlreicha. Akorát teda nebyla ta karamelizovaná cibule a nějak jsme zapomněli udělat omáčku, takže to spíš dopadlo jako od Babici. Ale najedli jsme se fakt hodně.

Po obědě jsme se rozhodli, že vyzkoušíme dánský národní sport. Ne, není jím cyklistika, je jím nakupování. Ano, v nákupních centrech je o víkendu (tedy v sobotu a každou první neděli v měsíci) neuvěřitelně narváno. No, chtěli jsme vědět, jaké to je, takže jsme vyrazili do asi nejbližšího obchodního centra, kterým je Lyngby Storcenter.

Už samotná cesta dávala tušit, že dnes bude „sportovat“ opravdu hodně lidí. Posledních 750 metrů (podle navigace) jsme prostáli v koloně. Zaparkovali jsme v podzemním parkovišti, které je bohužel placené (20 kr. za 2 hodiny).

Nákupní centrum je střední velikosti (na české poměry) a vnitřní chodby jsou poměrně nepřehledné. Sortiment je podobný jako u nás. Hodně oblečení, které stojí podobně nebo o trochu víc než u nás (rozhodně není levnější, jako v Německu), pak dva supermarkety (u nás je obvykle jeden) Føtex a Irma, drogerie a tak.

Nejvíc se nám líbil obchod s domácími potřebami. Dánové si na hezký domov potrpí. Místo drahých aut si kupují drahé domácí vybavení. Podobné obchody jsou i u nás (joy.cz), ale tenhle byl opravdu dobře zásobený s krásným vybavením hlavně do kuchyně. Obvyklé značky jsou Stelton (dánská firma), Eva Solo, Bodum, Alessi, Kitchen Aid, iitala, joseph joseph atd. A mají toho opravdu hodně. Nic hezčího jsme už neviděli, ačkoli v knihkupectví prodávají diáře a bloky Paperblanks.

Vkus Dánů v oblékání nám ale příliš neučaroval. Zejména teenagerky se oblékají tak nějak divně. Nejoblíbenější jsou elasťáky a vytahaná trička. Přes ně pak přehozené jakoby kovbojské košile a svetry do půli zad. Čím víc triček na sobě, tím líp. Barevně pak naprostý mišmaš. Viděli jsme také holčičku s legínkami v růžové baletní sukni. Na nohy si Dánky oblékají různobarevné holinky. Protože Crocs jsou prostě až moc decentní (a prší do nich).

A vzkaz pro Hanse: Stáhl jsem si Sílu slova a teď si tady děláme domácí atmosféru. Síla slova je jako olivy. Nejdřív člověk nechápe, jak to může někdo jíst, protože je to tak hnusné, ale když jich sní padesát, tak mu to začne chutnat.

1 komentář:

  1. Chyba, škoda! Nejlepší odpočinek je aktivní odpočinek!!!
    Jinak holinky k vytahaným hadrům už jsem taky někde ve městě viděl, ale nevím kde. Ty holinky byly světle fialový, proto jsem si jich všiml..

    OdpovědětVymazat