čtvrtek 7. října 2010

Mythbusters Lyngby

Pořad Mythbusters je populárně-vědecko-dokumentární show kanálu Discovery, ve které se odhalují různé populární mýty a tzv. urban legends. Já jsem jejich způsoby napodobil zde na DTU.

Jednou z urban legends je i chemický mýtus: Totiž že pití destilované vody je nebezpečné. Destilka obsahuje velmi malé množství minerálů, takže má tendenci je do sebe opět dostat, pokud se dostane do styku s jinou, na minerály bohatší tekutinou. Kromě toho kvůli osmotickému tlaku prostupuje buněčnou stěnou a může způsobit takové botnání buněk, které může mít za následek jejich prasknutí. Tedy alespoň tak se vysvětluje tento populární mýtus. Je to ale pravda nebo kec?

Pro test jsem zvolil demineralizovanou vodu, která je ještě čistší než destilovaná voda. Od pondělí do středy jsem nedobrovolně pil ve škole pouze demineralizovanou vodu. Než mi konečně dneska jeden týpek řekl, že bych si to měl točit z jiného kohoutku. Kdo by sakra hádal, že v kuchyňce teče z jednoho kohoutku demi voda a z druhého normální? Je tam teda malými písmeny napsané „DW“, ale tohle mě fakt nenapadlo…

Takže pokud tady budou nadále přibývat moje příspěvky, tak demi voda nebezpečná (krátkodobě) není. Pokud už sem nic nenapíšu, měli pravdu zastánci nebezpečnosti.

2 komentáře:

  1. Kolik litrů minerálky Ti mám poslat ??
    Počítám že bys měl ihned vypít alespoň 20 l Mattoniho vody...

    OdpovědětVymazat
  2. Pro jistotu jsem ihned ten večer vypil několik cl Ruské minerální vody typu Platinum Standard.

    OdpovědětVymazat