sobota 16. října 2010

Obora Dyrehaven

Náš sobotní výlet byl do královské obory Dyrehaven, oficiálně „Jægersborg Dyrehave“. Ta dnes slouží jako park, malé golfové hřiště a obora. Rozloha je 11 čtverečních kilometrů, což je hodně, zejména na dánské poměry.

Rybníček. Kdo najde schovaného jelena, vyhrává náš obdiv.
Obora je domovem přes 2000 jelenů lesních, jelenů sika a daňků. Ti se prohánějí volně mezi návštěvníky. Dyrehaven je totiž oblíbeným výletním cílem místních obyvatel, o čemž nás přesvědčilo již přeplněné parkoviště před jedním z vchodů. Naštěstí bylo zadarmo.

Stádo s několika albíny.
Po vstupu jsme se vydali vstříc loveckému zámečku Eremitagen v konstantním proudu návštěvníků, který se dá srovnat s davy na Karlštenju. Dyrehaven je  totiž opravdová masovka.

Lovecký zámeček Eremitagen.
Kolem cesty je malé (alespoň tak vypadá) golfové hřiště, kde bylo několik golfistů.

Patování na grínu.
Kolem nás jezdili cyklisté, běhali joggisté a také se v parku vyskytovalo hodně jezdců na koních. To je tady také dost oblíbené. Do školy koneckonců jezdíme kolem stájí a jezdecké školy. Několik lidí pouštělo draka, protože, ač byl krásný slunečný podzimní den, taky docela foukalo. Prostě počasí na draka. Doslova.

V půli cesty se mi podařilo z asi 20 metrů vyfotit daňka (možná bych měl psát Dáňka, s ohledem na místo). S objektivem 18–105 to považuji za úspěch.

Daněk evropský spolupracující.
Měl bych tady napsat nějaký pěkný konec, ale po zbytek cesty jsme nic zajímavého nezažili. Dyrehaven je totiž hlavně o klidu a odpočinku.

7 komentářů:

  1. Oceňuji, že v Dánsku pod intenzivním vlivem Adélky začíná Kaktus provozovat čím dál více a častěji aktivní odpočinek. Doufám, že na konci pobytu budou standardem minimálně dvacetikilometrové výlety!
    Našli jste za hřištěm nějaké golfové míčky? Já jako dítě tam našel pár žlutých a mám je ještě doma. Ty žluté jsou prý cvičné a vevnitř nic zajímavého není. Pak jsou ještě bílé, ty jsou dražší a vevnitř je smrsklá smotaná gumička. Když se ten bílý míček rozřízne, tak je to prý vevnitř velmi zajímavé a ta gumička se rychle rozvine. Tím chci naznačit, že bys to mohl vyzkoušet a zveřejnit na blogu!

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že oněch 2000 jelenů by se nejvíce líbilo naší Ditě.
    Stejně jako Michal oceňuji Vaši aktivitu a také to, že se na Vašich procházkách zdržujete podstatně déle než u nás.
    Zřejmě je to tím, že u nás se v počtu 2000 kusů nevyskytuje žádný živočich, snad mimo mravenců o kterých je známo, že nepatří zrovna mezi Vaše oblíbence ( zejména Jakuba).
    Ještě připomínám želvu - takže pozor při krmení.

    OdpovědětVymazat
  3. Michal: Nápady na výlety nevycházejí z mé hlavy, ty jsou od Kuby, takže sportujeme díky Kubíčkovi :o)

    Jarda: Na Ditušku jsme právě mysleli, když jsme fotili to velké stádo. Bylo jen pár metrů od nás a ostatní psi je ignorovali.

    OdpovědětVymazat
  4. Naše Ditunka by je tedy zcela určitě neignorovala ! :)
    Jinak musím říct,že okolí tam máte nádherné!
    Škoda že za Vámi nemůžeme jet třeba až v květnu - nemohli byste si tam najít stálé zaměstnání ?
    Také byste mohli něco úžasného objevit a vystavět si tam vlastní soukromou výzkumnou stanici.
    Anebo budete pracovat u nás ? http://tomcat.cenia.cz/eia/detail.jsp?view=eia_cr&id=STC1274

    OdpovědětVymazat
  5. Jojo, Tesoro. Viděl jsem to na Přelícké nástěnce, ale nevím moc, co to vlastně bude.
    Jinak PhD stipendium je tady 2000 €. Kolega, co sedí vedle mě, z toho s přítelkyní platí byt 80 čtverečních metrů. Myslím, že i na místní drahotu je 2000 € měsíčně docela dobrý příjem.

    OdpovědětVymazat
  6. Na to Tesoro jsem Ti poslal odkaz, bude vědeckotech. výzkumné pracoviště pro využití a zpracování odpadu..

    OdpovědětVymazat