pondělí 18. října 2010

Vaření

Dneska jsem konečně něco pořádného dělal. Vařil jsem katalyzátor! Trochu jinou metodou než v Praze, ale je to opravdická, nefalšovaná chééémie. Na navažování hygroskopických materiálů tady mají glovebox s argonovou atmosférou, člověk si pak připadá úplně jako ve filmu. Teda až na ten bordel v něm a rukavice zalepené sadou na opravu koloduší.

Podmínky práce tady jsou zatím dost dobré, ale uvidíme časem, jaké to bude. Protože máme mezi našimi čtenáři dost potenciálních PhD studentů, myslím, že je bude zajímat i nanejvýš praktická informace, tedy kolik. Vězte, že PhD plat je 15 000 DKK čistého. Ano, tady tomu říkají plat, ne stipendium, protože je to víc než je minimální mzda, narozdíl od jisté středoevropské země. I na místní drahotu jsou to celkem slušné peníze. Odpovídá to 2000 €.

Přitom se, jestli tomu dobře rozumím, část těchto peněz odvádí na sociální pojištění, takže máte šanci i na důchod. Je to totiž plat a ten je zdaněný. Hrubý příjem je velmi pěkných 27 000 DKK, těch 12 000 DKK zaplatíte na daních, které jsou v Dánsku velmi vysoké. Vůbec název Dánsko nejspíš pochází od daní. Ovšem narozdíl od ČR, kde se velká část daní rozkrade, v Dánsku se za ně i něco postaví. V tabulce Transparency International mělo v minulém roce Dánsko druhý nejlepší index vnímání korupce, hned za Novým Zélandem. Ale na druhou stranu tady Suzuki Swift stojí tolik, co VW Passat v Česku. Nikde to holt není ideální.

And now for something completely different…

V laborce jsem vařil katalyzátor, doma jsem taky trochu vařil (a opékal). Adélka smažila. Maso, ne pervitin. Naše dnešní večeře byla domácí hamburger s opékanými bramborami a domácí barbecue omáčkou. S nějakým „mekem“ se to nedá srovnat. Nechceme tím nic říct, jenom se pochlubit. Já umím vařit prakticky jen pizzu z mrazáku a vajíčko natvrdo. Adéla je na tom líp, ale pro mě je domácí hamburger a barbecue omáčka (to není kečup!!!) velké umění.

9 komentářů:

  1. PhD stipendium u nás asi není tolik že ?
    Zřejmě je to tím, že tak malá země nemá dvě parlamentní komory horní a dolní a nejdražší 1 km dálnice v Evropě..aj...aj...atd..atd...
    Ale vařit umíš dobře....

    OdpovědětVymazat
  2. Jardo, PhD stipendium je u nás 5 000 Kč (200 euro) s trochou štěstí a učení dostaneš celých 7 000 Kč (285 euro)... Proto to není bráno jako plat.

    OdpovědětVymazat
  3. Jaroslave, PhD stipendium v Česku není tolik proto, že doktorát dělá v Česku třikrát víc lidí, než je vhodné. Kdyby doktorát dělala jen třetina současných doktorandů, mohli by dostávat třirát tolik. A mohlo by se udělat i nějaké smysluplné výběrové řízení, které by nebylo jen na oko. Ale na to asi nemá ministr školství koule :-/
    Adélo, kdyby bylo PhD "stipendium" v Česku bráno jako plat, tak by to bylo v rozporu se zákonem o minimální mzdě!!!
    Pokus, jak si blogspot poradí s komentářovým spamem: http://lilek.info/s-masem.php Uvařte si lilek s masem!

    OdpovědětVymazat
  4. Michale, možná si mě tak trochu nepochopil. Proto jsem uváděla číselnou hodnotu a každému je už jasné, proč to platem být označováno nemůže.
    Dál si nemyslím, že kdyby bylo méně studentů, je více peněz. Nezapomeň, o jaké zemi se bavíme. Také ne na všech ústavech je výběrové řízení jen na oko. Od nás jednu nepustili.

    OdpovědětVymazat
  5. Michale, zdá se mi, že to porovnáváš jenom s naší školou. Jsou i jiné školy v naší zemi. Horší i lepší, z hlediska PhD programů. Mám kamarády, kteří mají podstatně více než se nabízí u nás.
    A komentářový spam to asi moc nefiltruje a klidně si tady dělej reklamu, mně to je fuk. Přinejhorším si zahraju na Radka Hulána…
    Kolik ti vydělává AdSense?

    OdpovědětVymazat
  6. Adélo, skutečně jsem nepochopil, proč doktorandské "stipendium" nemůže být označováno platem. Full time práci v laborce nepovažuji za studium, které by mělo být placené pouhým stipendiem. Domnívám se, že to je v rozporu se zákonem. Pokud by na doktorandy bylo stejně peněz, počet doktorandů se snížil na třetinu a zbývající třetina doktorandů dostala třikrát tolik, tak by nikde žádné peníze nepřibývaly ani neubývaly. Jen by musel mít ministr školství dost odvahy tímto způsobem penízky přelít. To, že někde jednoho doktoranda občas nepřijmou, je jen výjimka potvrzující pravidlo :-)
    Kaktusi, to, že má někdo někde na doktorátu podstatně víc ještě neznamená, že bude mít podstatně víc i za rok nebo za dva.
    Jinak doufám, že jestli se tady budeme ještě chvíli takto hádat, tak tento článek začne vyjíždět první v gůglu na Doktorské studium v Česku a podobné výrazy :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Ne, ne, ne. Adéla tím myslela, že právě proto, že ten příjem je tak malý, se to musí formálně jmenovat "stipendium" a nemůže se to jmenovat plat, protože pak by musel příjem být a) větší než je minimální plat, b) zdaněný a vůbec braný se všemi náležitostmi, jako má plat, zatímco stipendium je nedanitelné a nedostáváš nic na důchod (který tedy stejně nebude).

    To, že někdo má na doktorátu víc než teď pochopitelně neznamená, že tomu tak bude i za rok. Tedy záleží to na tom, na jak dlouho je ten grant vypsaný, či na jak dlouho je sjednána smlouva (pracovní, o dílo, či nějaká taková). Ale v práci taky nevíš, kdy tě vyhodí, zejména v této době, nevíš, kdy fabrika zkrachuje (to se tedy dá odtušit), ale netušíš, kdy si zahraniční vlastník usmyslí, že Česko je moc drahé a fabriku přesune do Bangladéše.
    A jestli budu mít vysoký pagerank, tak si sem dám AdSense :-) DAP na FÚ podávám, na ČSSZ i na ZP jsem registrovaný jako OSVČ, takže pro mě OK. Doufám, že všechny tyhle zkratky jsou jasné.

    OdpovědětVymazat
  8. Hm, hm, hm. To mi právě vadí, že to takhle funguje. Já bych třeba chtěl, aby facka, kterou bych rád dal učiteli, který mě soustavně přemlouvá na doktorát, byla formálně pohlazení nebo poděkování, ale to nefunguje. To je nefér.
    Budoucnost firmy se dá odtušit. Je to třeba někdy trošičku risk, ale risk je zisk. Hlavně se ale dá odtušit, že po dvou letech praxe budu v úplně jiný situaci, než teď. Ať už budu ve stejný firmě nebo budu chtít změnit zaměstnáni. Jinak fabriky se šoupají na východ, ale v tuto chvíli se taky některý fabriky přesouvají ze západu do Česka. Třeba Lego http://hn.ihned.cz/c1-47334340-lego-v-kladne-postavi-ctyri-haly-a-prijme-skoro-1100-lidi ale i další, nebudu jmenovat, je to moje pracně zjištěný knowhow :-) Ale kdo ví, třeba se za pár let rád přestěhuju do Bangladéše, jestli mi EU zakáže kromě žárovek kupovat i další normální věci..
    Jo a na závěr: doktorandský stýpka a granty se platí z daní, který platí ty fabriky!!!

    OdpovědětVymazat